Hero image

Alles met de smartphone

News | 08. March 2021.
NEW is een gemeentelijk nutsbedrijf met sterke wortels langs de Nederrijn. In totaal leveren de ruim 2000 medewerkers elektriciteit aan 400.000, gas aan 157.000 en water aan 102.000 klanten.

In partnerschap, regionaal, innovatief
Het bedrijf staat voor partnerschap, regionale en innovatieve energie- en watervoorziening en aanverwante diensten. De klantencentra bieden de klanten uitgebreide service, zowel online als op locatie. De regionale diensten omvatten het openbaar vervoer met 245 bussen en de exploitatie van 11 overdekte en openluchtzwembaden. In opdracht van de steden Mönchengladbach en Viersen exploiteert NEW bovendien het ca. 1740 kilometer lange openbare rioleringsstelsel.

Hoofdkantoor met ambitie
Het hoofdkantoor van NEW bevindt zich in Mönchengladbach. Passend bij de strategie van de groep: het motto van het bedrijf was “Alles met de smartphone, alles in de cloud”, om zo ook via smartphones de toegangssystemen toegankelijk te maken en de rechten centraal en individueel aan te kunnen passen aan de gebruikers.

Wereldwijd weinig aanbieders
Er zijn maar weinig bedrijven die pure elektronische oplossingen bieden voor zulke complexe eisen van deze omvang: in totaal zijn er 216 wandlezers en 616 AirKey-cilinders ingebouwd voor de 2000 smartphones van de medewerkers, evenals 300 identificatiemedia in de vorm van sleutelhangers, en dat in een ambitieus tijdsbestek.

Als de klant koning is
Bovenop de omvang van het project kwam er nog een heel bijzondere eis: het systeem moest in de eigen IT-structuur van NEW worden geïntegreerd. Geen probleem voor EVVA! Vanzelfsprekend beschikt AirKey over een API-interface: de AirKey-cloudinterface. Andere speciale vereisten waren de eenvoudige installatie van de app, het makkelijk aanmelden voor gebruikers en de simpele en snelle bediening met de smartphone. En dat alles met het oog op een nauwkeurige rapportage, die desalniettemin aan de voorschriften van de EU-verordening inzake gegevensbescherming moet voldoen.

EVVA maakt het mogelijk
Niet alle wensen konden al in het begin voor de volle 100% worden vervuld. Maar EVVA kon de ontwikkeling van een prototype binnen zes maanden toezeggen. Projectbegeleider Klaus Schöneich daarover: “Dat was een grote uitdaging met betrekking tot investeringen, maar ook met betrekking tot het budget en de benodigde mankracht.”

Topscore voor EVVA
Ook toen de eisen van de klant meer dan ambitieus waren, kon EVVA op alle gebieden aan die eisen voldoen. Want met AirKey levert EVVA een van de weinige systemen die volledige ondersteuning bieden, hoge snelheid leveren en een betrouwbaar systeem garanderen. En bovendien belangrijk: het systeem is in de cloud gebaseerd, waardoor de klant geen eigen server hoeft te gebruiken.

Net zo veilig als internetbankieren
Alle data worden in het EVVA-computercentrum met hoge Oostenrijkse veiligheidsnormen anoniem opgeslagen en meervoudig beschermd tegen uitval. Dit centrale beheer beschermt de digitale sleutels veel beter dan mogelijk zou zijn met afzonderlijke, individuele veiligheidsmaatregelen. Het veilige datatransport tussen de internetbrowser van NEW en het EVVA-computercentrum verloopt via een beveiligde https-verbinding, net zo veilig als bij online bankieren. De uiterst veilige ECDSA- en AES-encryptie zorgen voor extra beveiliging van het AirKey-systeem en alle componenten.

Zelf gecontroleerd
Oorspronkelijk was er een samenwerking met een partner gepland. Gezien de omvang van het project, de noodzakelijke initiële investeringen en de garantie van foutloze levering binnen zes maanden, slaagde de samenwerking echter niet. EVVA trad daarom op als directe leverancier. Klaus Schönbicher: “Het project vergde veel van de door ons opgerichte Task Force NEW, maar de directie had ook groot vertrouwen in ons dat de noodzakelijke investeringen aan het einde rendabel zouden zijn. En dat was ook zo.”

Uitvoering ter plaatse
Na een geslaagde functietest en goedkeuring liet NEW de componenten door eigen medewerkers, die daarvoor speciaal door EVVA werden opgeleid, installeren. De oorspronkelijk gekozen partner kon bij de montage weer instappen. In de zomer van 2020 was het hoofdkantoor compleet uitgerust en was NEW een stap dichter bij de filosofie “Alles met de smartphone”.

 

HET PROJECT IN DETAIL
Elektronisch sluitsysteem: AirKey
Aantal stuks: 216 wandlezers, 616 AirKey-cilinders
Gebruik voor 2000 smartphones, voornamelijk met Android, maar ook ondersteuning voor iOS
300 identificatiemedia voor medewerkers op locatie/externe medewerkers/schoonmaakbedrijven

terug

U bereikt ons
Ma - Do: 8:30 - 12:30, 13:00 - 17:00 uur
Vr: 8:30 - 12:30, 13:00 - 16:00 uur


+32 2 383 16 30
of maak gebruik van onze
Terugbelservice
Schrijf ons via het contactformulier of eenvoudig rechtstreeks aan
info(at)evva.be