Hero image

Haus des Meeres: Aqua Terra Zoo in het hart van Wenen beveiligd met Xesar

Pers | 13. February 2024.
De geschiedenis van het Haus des Meeres begon precies 66 jaar geleden in 1957. 60 jaar later, in 2017, werd het indrukwekkende gebouw extra beveiligd met het elektronische sluitsysteem Xesar.

Gevestigd in een voormalige Flakturm (afweergeschutstoren) uit de Tweede Wereldoorlog begon dit 'Huis van de zee' zijn geschiedenis als 'Eerste zeewatertentoonstelling van Oostenrijk'. Daaruit ontstond in de loop der decennia een dierentuin die tegenwoordig wereldwijd erkend en 5-voudig gecertificeerd is. Ook de bezoekersaantallen zijn indrukwekkend. Met meer dan 10.000 dieren neemt de wetenschappelijk geleide dierentuin zijn meer dan 14 miljoen bezoekers niet alleen mee naar de meest uiteenlopende themagebieden, zoals mangroveaquariums, haaienbekkens of diepzeeafdelingen, maar zet zich ook in voor het fokken en behouden van bedreigde diersoorten. 

Constant in verandering

Het gebouw werd voortdurend uitgebreid, geleidelijk aan werden alle verdiepingen van het huis geopend en onlangs met de grote verbouwing in 2020 werd een eigen gebouw voor de nog bestaande Flakturm gebouwd. Daarbij werd een 30 x 12 m hoge, ongeveer 50 m hoge en zonder interieuruitbouw ongeveer 9.000 ton zware gewapende betonconstructie met een aluminium-glasgevel aan de 55.000 ton zware reus van gewapend beton gehangen – met behoud van de lopende activiteiten. Met het restaurant '360° Ocean Sky' heeft het etablissement een van de meest spectaculaire panorama's op Wenen op het dakterras gecreëerd. Bekroond door een zonnedak dat alle nieuwe bereiken van de dierentuin extra van eigen stroom voorziet. Imposant is ook de hoogste groene muur van Oostenrijk, waar 8.600 planten niet alleen een speciaal microklimaat bieden, maar ook het probleem van afbrokkelend beton is opgelost.

Diverse eisen onder één dak

Naast de speciale constructie herbergt de dierentuin de meest uiteenlopende diensten: verzorgingsruimten en diensten voor zee- en zoetwaterdieren, zoogdieren, vogels en reptielen, die eigen zones nodig hebben. Daarbij komen de gastronomie, het backoffice, technische installaties enzovoort. Inmiddels zijn er ongeveer 120 medewerkers in dienst, elk met verschillende taken en specialismen, die meestal niets met elkaar te maken hebben. Daarbij komen nog ongeveer 70 externe medewerkers, van servicemonteurs en leveranciers tot security. Het was al vroeg nodig om de bereiken van elkaar te scheiden op het gebied van toegang en veiligheid. Aanvankelijk was dat alleen mogelijk met een mechanisch sluitsysteem.

 Philipp Heinzl, hoofd marketing en IT van het bedrijf GmbH Haus des Meeres: "Ik denk dat vanaf een bepaalde grootte de voordelen van elektronische sluitsystemen overwegen. Ze bieden de nodige flexibiliteit en zijn eenvoudig in gebruik."

De overstap naar een elektronische oplossing

Al vroeg begon het team van het Haus des Meeres te zoeken naar een elektronische oplossing. Een bijzondere uitdaging was daarbij ook de voortdurende uitbreiding van het aanbod: vroeger bestonden er ongeveer vier verschillende sluitgroepen, tegenwoordig moeten er ongeveer 15 tot 20 verschillende veiligheidsprofielen worden onderscheiden, waaraan de medewerkers afhankelijk van hun taken zijn toegewezen. Het eenvoudig toewijzen, blokkeren of wijzigen van toegangsrechten via het online-beheer is nog een extraatje. "Nu hebben we onze sleutelhangers waarmee we de toegang goed kunnen controleren."

Weg van mechanische sleutels

Sinds 2017 gebruikt het Haus des Meeres de elektronische toegangsoplossing Xesar. En ligt daarmee uitstekend op koers, omdat er geen mechanische sleutels meer nodig zijn. Behalve wanneer deze om veiligheidsredenen als back-up worden bewaard, zoals bij de toegang tot de duikbassins. Hier werd bewust een mechatronische oplossing behouden om in noodgevallen snel en veilig toegang te hebben.

Technische finesses

Een bijzondere uitdaging was de stapsgewijze inrichting van Xesar met behoud van het oude sluitsysteem. Daarnaast duurde het enige tijd tot de looptijd van de batterijen optimaal was ingesteld. Ook de eerste configuratie van de software was een bijzondere uitdaging. "Het eerste proefbeslag hebben we meteen vol belast: het werd gemonteerd bij de toegang tot onze gemeenschappelijke ruimte. Dat betekent meer dan 300 openingen per dag. En daar kon het systeem ons overtuigen."

Oplossingen op maat ...

Inmiddels zijn er ongeveer 200 cilinders in gebruik, maar ook het beslag wordt steeds vaker gebruikt. Beslagen worden vooral gebruikt in zones waar vaste tijden programmeerbaar zijn. Philipp Heinzl licht toe: "Voor de toegang tot de dierentuin programmeer ik het openen op 6 uur en het sluiten op 20 uur”. Vanaf dan is de toegang tot de dierentuin in één keer vergrendeld, terwijl de horecagelegenheden verder kunnen worden bezocht. Heinzl licht toe: "Onze medewerker is blij dat hij nu niet meer op alle elf verdiepingen de deuren met de hand hoeft te sluiten."

... voor een steeds complexere omgeving

In de loop der jaren zijn de uitdagingen en eisen aan het sluitsysteem steeds groter en tegelijkertijd complexer geworden. Daarvoor is een partner met goede service, technische ondersteuning en competente partners nodig, die de oplossingen dan snel en ongecompliceerd ter plaatse installeren. Alles moet soepel en snel verlopen. En in het ideale geval ook in bestaande systemen kunnen worden geïntegreerd. "Xesar groeit met onze uitdagingen mee", zegt Heinzl. 

 

TIP: De YouTube-video over deze referentie vindt u hier

 


Techniek in het gebouw

Project: Haus des Meeres
Product: Xesar
Aantal: ongeveer 200 Xesar-cilinders en Xesar-beslagen
Type gebouw: Cultuur en vrijetijd
Land: Oostenrijk

terug

U bereikt ons
Ma - Do: 8:30 - 12:30, 13:00 - 17:00 uur
Vr: 8:30 - 12:30, 13:00 - 16:00 uur


+32 2 383 16 30
of maak gebruik van onze
Terugbelservice
Schrijf ons via het contactformulier of eenvoudig rechtstreeks aan
info(at)evva.be