Hero image

Weens sluitsysteem voor Wiener Wohnbau

26. July 2023.
EVVA combineert elektronische en mechanische componenten voor duurzaam woonproject Wientalterrassen.

Het klimaatactief gecertificeerde woonproject Wientalterrassen in de Käthe-Dorschgasse 17, 1140 Wenen, is in veel opzichten een echte uitzondering. Hier ligt de focus niet alleen op het creëren van woonruimte in Wenen, maar werd ook het sociale en duurzame aspect van het wonen op een toekomstgerichte manier gerealiseerd. Het project verenigt bovendien drie sluitsystemen van EVVA: Xesar, AirKey en EPS. Het klimaat- en grondstofvriendelijke woonproject in de Weense wijk Penzing zet nieuwe maatstaven op het gebied van duurzaam, sociaal en toekomstgericht wonen. Het project werd gerealiseerd door de nonprofitorganisatie WBV-GPA Wohnbauvereinigung für Privatwerke. Franz Pranckl, de projectleider die verantwoordelijk is voor projectmanagement en algemene planning, legt uit:

“De focus lag hierbij niet alleen op het creëren van woonruimte in Wenen, maar ook op de sociale en ecologische verantwoordelijkheid die de woningbouw met zich meebrengt.”

Veelzijdige woonmodellen voor verschillende behoeften

Het in het westen van Wenen gelegen terrein tussen het treinspoor van de Westbahn en het snelwegknooppunt Wenen-West is vanaf het najaar van 2020 gebouwd en in 2022 gebruiksklaar aan de huurders overhandigd. Met de innovatieve woonmodellen gaat de sociale woningbouwcorporatie in op de meest uiteenlopende levensstijlen.

“Het aanbod richt zich met 196 gesubsidieerde huurwoningen en 99 kleinere, zogenaamde SMART-woningen vooral op alleenstaande ouders. Verder omvat het project twee woongemeenschappen voor kinderen en jongeren, twee begeleide wooneenheden voor mensen met bijzondere behoeften, een generatieverbindend dagcentrum van het curatorium voor Weense bejaardenwoningen en nog een dagopvangcentrum voor externe rolstoelgebruikers, evenals kantoorruimten”, aldus Franz Pranckl.

De deels open en gesloten binnenplaatsen zijn geschikt voor communicatie en interactie in openlucht. Het project Wientalterrassen is een winnend project uit een openbare uitschrijving voor aannemers van ÖBB Immobilienmanagement GmbH en het woonfonds Wenen. Op basis van de beplanting van de binnenplaatsen, de daken en de drie gemeenschappelijke terrassen ontstaat een veelzijdige flora, die warmte-eilanden moet tegengaan.

Duurzame energievoorziening door aardwarmte en thermische zonneenergie

Het project zet nieuwe maatstaven op het gebied van energievoorziening. Zo wordt hier gebruik gemaakt van een energiesysteem dat aardwarmte benut. Hiervoor is 9,1 km diep geboord. Drie warmtepompen brengen de temperatuur op het gewenste niveau. Het systeem wordt aangedreven door een warmterecuperator en warmteafgifte vindt plaats via leidingen in de betonnen plafonds. Een zonneboiler ondersteunt de kernactivering van de betonnen plafonds. De zonnepanelen zijn ontwikkeld in Zwitserland. In de zomer wordt de werking omgekeerd. Er wordt dan geen warm water meer door het plafond geleid, maar koel water. Daardoor krijgen de woningen een passieve koeling. De warmte die aan de woningen wordt onttrokken, wordt via de dieptesondes weer naar de grond geleid. De warmwaterproductie via afvalwater is ook een Zwitserse uitvinding. Al het afvalwater van het gebouw wordt verzameld. Via warmtewisselaars wordt de warmte onttrokken en met de warmtepomp weer op het vereiste temperatuurniveau gebracht. Dat is een innovatief concept dat op meerdere niveaus bijdraagt aan duurzaamheid. 

Voor Franz Pranckl is “dit type warmte- en energievoorziening een mijlpaal in de richting van kosteneffectief wonen, omdat niet alleen de huur, maar ook de lopende kosten voor verwarming en warm water tot een minimum kunnen worden beperkt.”

Veilig en flexibel sluitsysteem

Een onderdeel van het project is het EVVA-sluitsysteem. Hier werden de toegangssystemen Xesar, AirKey en EPS gecombineerd. Het resultaat is een sluitsysteem op maat dat maximale veiligheid en flexibiliteit biedt en tegelijkertijd eenvoudig te bedienen is. De bewoners kunnen met AirKey bijvoorbeeld de deuren
naar de gemeenschappelijke ruimten en de Wientalterrassen, die bekroond zijn met de klimaaktiv award, openen en sluiten. Het gecombineerde sluitsysteem – elektronisch en mechanisch – biedt een hoge mate van veiligheid en gebruiksgemak. De drie sluitsystemen Xesar, AirKey en EPS zorgen ervoor dat alleen bevoegden toegang hebben tot de woningen en gemeenschappelijke ruimten. Xesar is bijzonder geschikt voor complexe eisen. Het maakt het beheer van talloze sluitcomponenten mogelijk en biedt verschillende toegangsmedia zoals kaarten of tags. AirKey is een mobiele toegangsoplossing die het mogelijk maakt om deuren met de smartphone te openen. EPS is een mechanisch toegangssysteem dat zich onderscheidt door zijn hoge weerstand en duidelijk gestructureerde sluitsystemen, zoals hier in de woningbouw. De combinatie van deze drie systemen biedt maximale veiligheid en flexibiliteit.

Conclusie: duurzaam en sociaal wonen voor een leefbare toekomst

In totaal is het woningbouwproject Wientalterrassen in de Käthe-Dorsch-Gasse 17 een indrukwekkend voorbeeld van toekomstgericht, duurzaam en sociaal wonen. De combinatie van innovatieve woonmodellen, een klimaatvriendelijk energieconcept en een veilig sluitsysteem biedt bewoners een hoge levenskwaliteit.

“We kunnen alleen maar hopen dat meer van dit soort projecten in de toekomst worden uitgevoerd en bijdragen aan het creëren van een leefbare toekomst voor iedereen.”


 

TECHNIEK IN HET GEBOUW

Project: Wientalterrassen met gecombineerd sluitsysteem
Product: AirKey, Xesar en EPS
Type gebouw: woningbouw
Land: Oostenrijk
Implementatie: EVVA & ES-Sicherheitstechnik, Erwin Stummerer
Omvang: 18 AirKey-cilinders, 4 AirKey-wandlezers en 700 sleutels. Bij Xesar waren het 30 Xesar-beslagen en 4 Xesar-wandlezers. Bij EPS werden ongeveer 1.300 cilinders gemonteerd en 2.200 sleutels verstrekt.

terug

U bereikt ons
Ma - Do: 8:30 - 12:30, 13:00 - 17:00 uur
Vr: 8:30 - 12:30, 13:00 - 16:00 uur


+32 2 383 16 30
of maak gebruik van onze
Terugbelservice
Schrijf ons via het contactformulier of eenvoudig rechtstreeks aan
info(at)evva.be