Hero image

Service: Hoe bescherm ik mijn bedrijf tegen cyber crime?

News | 12. July 2022.
Er is echter niet veel nodig om de eigen IT-systemen beter te beveiligen tegen cybercriminelen. Daarom vindt u hier vijf basistips voor een betere beveiliging.

Bij IT-beveiliging speelt niet alleen de technische beveiliging een rol, maar ook de mens die met de techniek omgaat. Ter preventie bevelen overheid en politie twee dingen aan: naast een robuuste infrastructuur, het netwerk, moet een zo veilig mogelijke omgang met de technologie door de gebruiker het doel zijn. IT-beveiliging is dus meer dan alleen technologie, het is ook het vermogen om hiermee veilig om te gaan. Hoe kan dat er echter concreet uitzien?

Vijf tips voor meer IT-beveiliging die iedereen kan implementeren

 1. Zo werkt het: wachtwoorden
  Een van de belangrijkste maatregelen tegen aanvallen door hackers is het gebruik van veilige wachtwoorden. Om het risico te minimaliseren, moeten sterke wachtwoorden worden gebruikt. Het beste zijn wachtwoorden die met het toevalsprincipe gegenereerd zijn, met een groot aantal verschillende tekens. Het kan nogal ingewikkeld zijn om deze te bedenken en te onthouden. Tip: gebruik een wachtwoordmanager die helpt bij het beheren.
 2. Verdachte signalen herkennen: e-mails 
  In de mailbox komt dagelijks een overvloed aan berichten binnen. Geen wonder dat de phishingmail het populairste hulpmiddel van hackers is. In elk geval moet de legitimiteit van de e-mail aan de hand van bepaalde kenmerken worden gecontroleerd: onregelmatigheden bij de afzender, links en bijlagen kunnen wijzen op phishing.
 3. Ook analoge maatregelen zijn belangrijk: Clean-Desk 
  Bij het verlaten van de werkplek moet de computer met een wachtwoord worden geblokkeerd. Daarnaast mogen op het bureau geen belangrijke gegevens open en bloot zichtbaar zijn. 
 4. Een schat aan gegevens voor hackers: social media
  Hackers gebruiken persoonlijke informatie uit sociale media – ook voor aanvallen in de werkomgeving, in de vorm van gerichte phishing-aanvallen. Deze perfide truc is veel medewerkers niet bekend. Het is verstandig om goed na te gaan welke vriendschapsverzoeken aanvaard worden. Berichten die verwijzen naar inlogpagina’s zijn ook vaak een indicatie van een poging tot phishing.
 5. Snel en beheerst ingrijpen: veiligheidsincident 
  Ondanks de voorzorgsmaatregelen weet u niet zeker of er sprake is van een IT-beveiligingsincident. In geval van twijfel kunt u beter een keer teveel reageren. Blijf kalm en neem contact op met uw IT-afdeling. Tijd speelt een belangrijke rol bij beveiligingsincidenten, dus een snelle reactie is belangrijk.
terug

U bereikt ons
Ma - Do: 8:30 - 12:30, 13:00 - 17:00 uur
Vr: 8:30 - 12:30, 13:00 - 16:00 uur


+32 2 383 16 30
of maak gebruik van onze
Terugbelservice
Schrijf ons via het contactformulier of eenvoudig rechtstreeks aan
info(at)evva.be