Hero image

De VSU realiseert in samenwerking met overheid een identificatiekaart voor eerlijke slotenmakers

News | 21. July 2022.
Malafide slotenmakers zijn al langer een doorn in het oog. Niet enkel bij de consument, maar ook bij de overheid en de VSU, de Vlaamse Slotenmakers Unie, die betrouwbare slotenmakers vertegenwoordigt en groepeert.

Verre en diepgaande gesprekken tussen de VSU en de Staatssecretaris van Consumentenbescherming Eva De Bleeker werpen nu hun vruchten af. Vanaf 1 januari 2022 werd een nieuwe identificatiekaart gelanceerd, die het kaf van het koren moet scheiden.

Bewijs van kunde en correctheid

Slotenmakers die de nieuwe gedragscode ondertekenen kunnen over een kwaliteitscertificaat beschikken, om aan te tonen dat ze de spelregels volgen en erkend zijn als gecertificeerd slotenmaker. Een mooie realisatie, waarbij de VSU mee aan de knoppen zat, samen met onder meer de FOD Economie, de Economische Inspectie en opleidingscentra. Een echte erkenning zoals bij bijvoorbeeld alarminstallateurs is het (nog) niet, maar het is wel een flinke stap vooruit. Voor een echte erkenning zijn heel wat (Europese) wetswijzigingen nodig, wat bovendien veel meer tijd zou kosten en alles nog veel duurder zou maken.

Staatssecretaris voor Consumenten­bescherming Eva De Bleeker: “De lancering van de identificatiekaart voor slotenmakers is een duurzame oplossing die de consument beschermt en slotenmakers van goede wil een duwtje in de rug geeft. Ik ben heel tevreden dat we door een constructieve samenwerking met alle partijen tot dit resultaat zijn gekomen.”

Een onafhankelijke instantie zorgt voor een audit

Het doel van deze identificatiekaart? Komaf maken met de woekerprijzen en malafide praktijken van slotenmakers die het beroep ten schande maken. Slotenmakers die een identificatiekaart willen verkrijgen, dienen nu langs de FOD Economie te passeren, die een oogje in het zeil houdt. Dit moet heel wat malafide partijen afschrikken. Het ondertekenen van een gedragscode is een van de parameters. Een onafhankelijke conformiteitsbeoordelingsinstantie, ANPI, zal dan ook een audit uitvoeren en bekijken of de slotenmaker in kwestie over de nodige ervaring, opleiding en competenties beschikt. Een zegen voor de opgeleide slotenmaker die het goed meent.

terug

U bereikt ons
Ma - Do: 8:30 - 12:30, 13:00 - 17:00 uur
Vr: 8:30 - 12:30, 13:00 - 16:00 uur


+32 2 383 16 30
of maak gebruik van onze
Terugbelservice
Schrijf ons via het contactformulier of eenvoudig rechtstreeks aan
info(at)evva.be