Hero image

Interview: De kwadratuur van de cirkel

News | 26. August 2021.
Johann Notbauer, Hoofd Marktinnovatie en Technologie, doet samen met Alexander Scharinger, Product Manager Akura 44 bericht van de ontwikkeling van een compleet nieuwe productfamilie voor en tijdens een pandemie.
Middenin een pandemie brengt EVVA een nieuw product met een eigen productielijn op de markt. Hoe is zoiets mogelijk?

Johann Notbauer: De ontwikkeling van Akura 44 begon al toen Corona nog slechts als biermerk bekend was. Ons doel was om in te stappen in het keersleutelsysteem en daarbij de vertrouwde premiumkwaliteit van EVVA te bieden, ook in segmenten waar prijsdruk heerst. Ondanks de pandemie besloten de eigenaars vast te houden aan het oorspronkelijke plan. En al snel bleek: zelfs een crisis kan positieve kanten hebben. We moesten oplossingen bedenken hoe we ondanks de veranderde randvoorwaarden ons doel konden bereiken. Dat vereiste een duidelijke focus op het wezenlijke en strak georganiseerde processen op alle gebieden. 

Zijn er innovaties in de ontwikkeling?

Johann Notbauer: Bij Akura 44 zijn we bewust een nieuwe weg ingeslagen: we hebben onze partners zo vroeg mogelijk betrokken bij de ontwikkeling. Dat betekent dat we ze hebben uitgenodigd om het nieuwe product te testen. Want het doel van een nieuw product is niet verliefd worden op de techniek zelf, maar het praktische nut voor de gebruiker. Alleen zo kan een oplossing een succes worden. Deze manier van klantgericht werken wordt steeds belangrijker. Zo bieden wij ook bij elektronische systemen zogenoemde click-dummies aan, waardoor de klant meteen kan zien hoe de oplossing werkt. We besparen daardoor veel zinloze moeite door ontwikkelingen in de verkeerde richting te vermijden. 

Hoe verliep het ontwikkelingsproces bij Akura 44?

Alexander Scharinger: Akura is ons eerste product waarbij de klant en partner vanaf het begin waren betrokken bij de ontwikkeling. Want we wilden geen overbodige functies die meer kosten en waarvoor niemand in de markt interesse heeft. Die beslissing was goud waard. Bij de verschillende overlegfasen kon Akura 44 echt precies op de markt worden afgestemd. En we konden fouten herstellen voordat we aan de productie begonnen. 

Johann Notbauer: Zo slaagden wij erin, een combinatie te vinden van performance, functionaliteit en een aantrekkelijke prijs. Wij hebben het dogma doorbroken, dat minder kosten tot minder kwaliteit leiden – waarmee we als het ware de kwadratuur van de cirkel mogelijk maakten. 

Legt Akura 44 de basis voor een nieuwe productfamilie?

Johann Notbauer: Het is definitief ontworpen als modulair systeem en verder uitbreidbaar. Daarbij zullen we inspelen op de marktbehoeften. Dat geldt ook voor onze bestaande productfamilies. Waarbij we ons de vraag moeten stellen: willen we verder ontwikkelen of creëren we meteen iets nieuws? De productie is definitief nieuw voor Akura 44. 

Alexander Scharinger: Ja, wij hebben daarvoor de productieprocessen duidelijk geoptimaliseerd en bouwen zelfs een nieuw gebouw. Een uitdaging voor EVVA die de denkwijze in alle afdelingen van de onderneming verandert. Vroeger groeide het machinepark. Nu denken we al bij de ontwikkeling aan de productie en staat alles al helemaal vast nog voordat de eerste sleutel verkocht wordt.

Hier kunt u de video over Akura 44 bekijken

terug

U bereikt ons
Ma - Do: 8:30 - 12:30, 13:00 - 17:00 uur
Vr: 8:30 - 12:30, 13:00 - 16:00 uur


+32 2 383 16 30
of maak gebruik van onze
Terugbelservice
Schrijf ons via het contactformulier of eenvoudig rechtstreeks aan
info(at)evva.be